WAT TE DOEN MET LOSSE BLAADJES?
Enkele jaren geleden is op de ledenvergadering besloten dat wij bij het VWO niet spelen uit de originele, gedrukte partijen, maar van kopieën. Dat betekent dus dat je elke keer weer een grote hoeveelheid losse blaadjes van mij krijgt. Als ze uitgedeeld worden liggen ze keurig op volgorde, en die van de strijkers zijn bovendien netjes ontdaan van alle aantekeningen van vroegere gebruikers. Maar na een paar repetities is het bij velen een grote puinhoop. Hoe kun je dit voorkomen? In de eerste plaats natuurlijk door wat bij elkaar hoort telkens weer netjes in de paperclip te doen, maar daarmee liggen ze natuurlijk nog niet op de goede volgorde. Daarom een paar tips hoe je de boel bij elkaar houdt, het ís even werk, maar uiteindelijk bespaart het een hoop tijd én ergernis.
Methode 1: HET PLAKBOEK
Je kunt hiervoor een plakboek met spiraalband en 120grams papier (tekenpapier) gebruiken, maar een college-blok werkt ook.
Leg de bladzijden op volgorde. Ik probeer zoveel mogelijk de nummering van de pagina’s mee te kopiëren, anders moet je even naar de nummering van de maten, of naar de passage-cijfers of –letters kijken. Dubbele vellen snijd je met een scherp mes in tweeën (bij de Bruna in mijn dorp kost een dubbel vel hetzelfde als een enkel vel, reken maar uit voor pakweg twintig strijkers)
Plak dan elk vel in de juiste volgorde in het plakboek. Let erop dat de oneven bladzijden rechts en de even bladzijden links zitten, net als in een echt boek. Meestal is dat ook het handigste met het omslaan. Mocht je vinden dat het op een andere manier beter uitkomt, dan kan je natuurlijk incidenteel een paar bladzijden leeg laten.
Methode 2: BOEKJES
Hiervoor snijd je dubbele vellen niet door, het boekje wordt zo alleen maar steviger.
Leg de bladzijden op de juiste volgorde, als het losse blaadjes zijn, let dan weer op even links/oneven rechts. Plak ze vervolgens met burolijm met de lege kanten twee aan twee op elkaar. Bij dubbele vellen ontstaat zo vanzelf een boekje, nog even een paar plakbandjes om de rug en klaar is Kees. Bij alleen maar enkele vellen moet je de vellen eerst nog met plakband aan elkaar plakken om een boekje te krijgen.
Soms is het handig om drie bladzijden naast elkaar te plakken, dat kan met name bij herhalingen een hoop gedoe schelen, bij de Fireworks Music van Händel had de uitgever dat zelf al gedaan. Het is handig als je daarop let bij het plakken, maar als je er pas later achter komt is het geen ramp, dan maak je gewoon een extra kopietje van de betreffende bladzijde.
Veel succes, Lineke