Van Wassenaer componist, staatsman en diplomaat

Heer van Twickel

De diplomatieke reizen van Unico van Wassenaer Unico Wilhelm van Wassenaer (1692-1766), heer van Twickel, is vooral bekend als componist van de Concerti Armonici. Zijn publieke rol echter, was die van staatsman en diplomaat. Op verzoek van de regering van de Republiek ondernam hij een aantal diplomatieke reizen. Zijn zoon Jacob Jan mocht mee naar Parijs, waar hij in de ban raakte van het frivole leven.

Lees verder in het Twickelblad (pagina 8 en 9) dat als pdf file is toegevoegd in de rechterkolom.

Ballet en Van Wassenaer

Pulcinella is een ballet van Igor Stravinsky, gebaseerd op een 18e eeuws toneelstuk. De balletpremière vond plaats in de Parijse Opera op 15 mei 1920 onder leiding van Ernest Ansermet. De danser Léonide Massine tekende zowel voor het libretto als voor de choreografie. Pablo Picasso ontwierp de originele kostuums en de decors. Sergei Diaghilev was de opdrachtgever.
Diaghilev wilde een ballet dat gebaseerd was op een vroeg 18e eeuwse Commedia dell'arte libretto In Diaghilev's tijd dacht mend dat de muziek was gecomponeerd door Giovanni Pergolesi.
Later zou blijken dat de muziek niet van Pergolesi was maar dat vrij onduidelijk was van wie wel. Sommige delen zijn geschreven door Domenico Gallo, Carlo Ignazio Monza en mogelijk ook door Alessandro Parisotti en Unico Wilhelm van Wassenaer.

Dirigent Ernest Ansermet schreef in 1919 aan Stravinsky over het vermoeden dat de muziek van Pergolesi zou zijn. Stravinsky was daar niet erg gelukkig mee. Maar toen hij de partituren had bestudeerd die Diaghilev had gevonden in bibliotheken in Napels en Londen, veranderde hij van mening.
Stravinsky moderniseerde de muziek. Pulcinella is geschreven voor een modern kamerorkest met sopraan, tenor en bariton als solisten. Pulcinella wordt vaak beschouwd als het eerste stuk van de neoklassieke periode van Stravinsky.

Hieronder vind je een geluidsfragment